Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Przepis wzorowany na instrukcji kolegi Psotmata, za którą mu dziękuję
Zacieranie 25kg w 100l kotle.
1. Lejemy ok 60 litrów wody i grzejemy do 80-90 stopni. Można sypnąć łyżkę kwasu cytrynowego lub dwie ale, to zależy jaką kto ma wodę.
2. Po zagrzaniu dodajemy enzym upłynniający 8-10 ml,
3. W mniejszym naczyniu najlepiej wiadrze, przygotowywujemy 3 litry zimnej wody, do której wsypujemy 2-3 kg skrobii, potem wiertarka z mieszadłem i merdamy do całkowitego rozmieszania skrobii.
4. Przygotowaną porcję wlewamy do gorącej wody z enzymem i szybko mieszamy mieszadłem, aż zrobi się mleczna ciecz o konsystencji lepkiej wody.
5. Przygotowujemy kolejne porcje jak w pkt. 4 i do kotła. Dobrze żeby temperatura całości nie spadła poniżej 65 sc. Bo będzie trzeba podgrzać do scukrzenia.
6. Po rozrobieniu całości i ustaleniu temperatury w okolicach 63 sc dodajemy enzym scukrzający ok. 10 ml, oczywiście mieszając. Scukrzanie trwa ok 30 min.
7. Po schłodzeniu do 30 sc, napowietrzamy zacier i dodajemy drożdze.
8. Prawidłowe zatarcie 25 kg powinno dać ok 100l zacieru 22-24brix.
9. Można zrobić 2 lub jedną rektyfikację, w zależności od tego co nam pasuje.
Smacznego
Zacieranie 25kg w 100l kotle.
1. Lejemy ok 60 litrów wody i grzejemy do 80-90 stopni. Można sypnąć łyżkę kwasu cytrynowego lub dwie ale, to zależy jaką kto ma wodę.
2. Po zagrzaniu dodajemy enzym upłynniający 8-10 ml,
3. W mniejszym naczyniu najlepiej wiadrze, przygotowywujemy 3 litry zimnej wody, do której wsypujemy 2-3 kg skrobii, potem wiertarka z mieszadłem i merdamy do całkowitego rozmieszania skrobii.
4. Przygotowaną porcję wlewamy do gorącej wody z enzymem i szybko mieszamy mieszadłem, aż zrobi się mleczna ciecz o konsystencji lepkiej wody.
5. Przygotowujemy kolejne porcje jak w pkt. 4 i do kotła. Dobrze żeby temperatura całości nie spadła poniżej 65 sc. Bo będzie trzeba podgrzać do scukrzenia.
6. Po rozrobieniu całości i ustaleniu temperatury w okolicach 63 sc dodajemy enzym scukrzający ok. 10 ml, oczywiście mieszając. Scukrzanie trwa ok 30 min.
7. Po schłodzeniu do 30 sc, napowietrzamy zacier i dodajemy drożdze.
8. Prawidłowe zatarcie 25 kg powinno dać ok 100l zacieru 22-24brix.
9. Można zrobić 2 lub jedną rektyfikację, w zależności od tego co nam pasuje.
Smacznego
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
A czemu stosujesz podpunkt trzeci?? Czy nie łatwiej byłoby wsypywać skrobię do gorącej wody i mieszać wiertarką z mieszadłem??
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Bo mu kluski wyszły
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Ja jak zacieralem na dwie pary rąk, to wsypywalem skrobię do gorącej wody drugie ręce trzymały włączony mixer, kluski nie powstały
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Także, jak kto ma 4 ręce, to klusek nie ma
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Toto się sklaruje czy mus mieć zbiornik z płaszczem ? Przydałby się opis jak długo przebiega fermentacja i efekty odpędu typu whisky lub na spirytus.
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Delikatnie na dnie zostaje po fermentacji nie trzeba na płaszczu gotować, u mnie fermentacja na drożdżach cukrowych 2 dni i po temacie.A efekt końcowy znasz
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Raz czy dwa razy przez kolumnę puszczasz?
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Ja zawsze dwa razy chyba że smakowe..
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
No to w tym tygodniu wypróbuję ten przepis ;)
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Chyba ten przepis trzeba lekko zmodyfikować bo coś w nim jest nie teges
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Jakie drożdże będą lepsze to skrobii. Fermiole, czy jakieś do cukrowki, a może jakieś inne?
Na czym puszczać: mam kolumnę aabratek z kegiem 100L i PS ze zbiornikiem z płaszczem.
Mam 25lg mąki i chce zrobić jakieś 90 Ltr zacieru
Puszczać surówkę na płaszczu i później rektyfikowany na spirol, czy dawać odrazu na mega setkę i jechać dwa razy?
Na czym puszczać: mam kolumnę aabratek z kegiem 100L i PS ze zbiornikiem z płaszczem.
Mam 25lg mąki i chce zrobić jakieś 90 Ltr zacieru
Puszczać surówkę na płaszczu i później rektyfikowany na spirol, czy dawać odrazu na mega setkę i jechać dwa razy?
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Z drożdży do cukru mam alcotec 48 turbo yeast, alcotec vodka Starr, Black label, spirits ferm moskva style, alcotec turbo trasy 48 carbon, ze zbożowych fermiole i bayanusy, ale to pewnie odpada
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Jak dla mnie każde do cukru
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
A jak to lepiej puszczać później?
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Ja robię 2x rektyfikacje na aabratku na pełnym zasypie
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Ja robię odpęd z stabilizacja i odbiorem przedgonów, i jedna pełna rektyfikacje a pomiędzy jeszcze pół raza. Wszystko na pełnym zasypie
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
No to chyba rzucę to odrazu na aabratka i puszcze dwa razy
A drozdze chyba te dam co mają najkrótszą datę przydatności
A drozdze chyba te dam co mają najkrótszą datę przydatności
Re: Ziemniaczanka - wódka ze skrobii ziemniaczanej
Znając Ciebie pewnie spierdolisz jak zwykle. Polecam te drożdże https://drozdze.pl/produkt/drozdze-swieze/
kuchnie warszawa opinie