SKN i Indukcja

Subforum
Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 538
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

SKN i Indukcja

Post autor: kamilpl82 » 03 mar 2020, 11:27

Jak w tytule, czy kuchenka indukcyjna może współpracować z sterownikiem SKN?
Chodzi o to żeby postawić gar z kolumną na takiej kuchence i podłączyć do sterownika.
Dodam że gar będzie przystosowany do grzania indukcją, oraz ciężar nic tej kuchence nie zrobi.
Chodzi tylko i wyłącznie o aspekt czy idzie to razem zestroić.
Proszę o wypowiedź ludzi mających jakąś wiedzę na ten temat.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 370
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: SKN i Indukcja

Post autor: wawaldek11 » 03 mar 2020, 12:28

Problem z mechaniczną wytrzymałością kuchenki można rozwiązać stawiając gar na wspornikach np. cegłach, a kuchenkę dociskając od dołu np. za pomocą sprężyn.
Z dodatkowego sterowania mocą indukcji może nic nie wyjść, bo na ogół napięcie sieci jest prostowane, filtrowane i takim zasilany jest generator mocy.
Ale to tylko moje przypuszczenie nie poparte rzetelną wiedzą :bezradny:

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 50
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Re: SKN i Indukcja

Post autor: Góral Bagienny » 03 mar 2020, 17:22

Nie wiem jak działa SKN natomiast zwykły regulator nie nadaje się do indukcji

Awatar użytkownika
Zielonka
Posty: 35
Rejestracja: 20 sie 2018, 21:30

Re: SKN i Indukcja

Post autor: Zielonka » 04 mar 2020, 20:41

Teoretycznie może sie nie nadawać jednak po pewnych modyfikacjach mogłoby się udać. Trzeba by ustawić indukcję na pełną moc na sztywno a na zasilaniu zapodać skna-. Będzie załączał i wyłączał indukcję tak jak zwykłą grzałkę czyli kilka do kilkunastu razy na sekundę. Jak elektronika indukcji to wytrzyma to powinno działać podobnie do grzałki ale to właśnie trudno powiedzieć. Moim zdaniem szkoda pieniędzy. Ryzyko uszkodzenia duże zysk z zamiany żaden. Za pieniądze na mocną indukcję da się chyba kupić grzałki opaskowe które pozwolą na gotowanie nawet gęstych wsadów.

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 370
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: SKN i Indukcja

Post autor: wawaldek11 » 04 mar 2020, 20:52

Nic z tego nie wyjdzie, bo w indukcji na wejściu zasilania jest prostownik i elektrolit, na którym do wystartowania grzania powinno być ok 300V stałego. Jak będzie SKN dozował mniej mocy, to nie naładuje kondzia i :moon
Ktoś, kto rozumie działanie generatora w indukcji mógłby pokusić się o pogmeranie w układzie, a może oprogramowaniu, żeby płynnie regulować mocą.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie