Czas na absynt.

gary1966
Posty: 14
Rejestracja: 21 sie 2018, 9:36

Czas na absynt.

Post autor: gary1966 » 19 maja 2020, 7:44

Serwus,
i przeszedł czas na absynt zrobiony wg przepisu dr Arnolda z roku 1855:
7,6l spirytusu 85%
175g piołunu
350g kopru włoskiego
350g anyżu
Składniki macerujemy 12 godzin w kociołku, w którym później będziemy destylować.
maceracja_1.jpg
Maceracja
Na godzinę przed rozgrzewem dolewamy 3,6l wody i mieszamy.
Destylujemy na "średnim ogniu" ok 1700W, aż zbierzemy ok 7,6l destylatu.
destylacja_1.jpg
Destylacja
Do 3,2l destylatu dodajemy:
80g hyzopu
80g bylicy pontyjskiej
40g melisy
Macerujemy w letniej temperaturze dla koloru najlepiej kilka do 14 godzin, góra 48 godziny, po 14 zaczyna wychodzić gorycz.
kolor(1).jpg
Maceracja dla koloru, zdjęcie po godzinie
Zlewamy znad osadu, filtrujemy, dolewamy do pozostałego "białego" destylatu, przelewamy do kamionki lub beczki celem starzenia.
Ważne aby wszystkie użyte zioła były wysuszone i rozdrobnione a 96% najwyższej jakości.

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 46
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Czas na absynt.

Post autor: radom1987 » 20 maja 2020, 19:44

Gary1966 :oklasky:
Kiedy będzie możliwa degustacja??

Awatar użytkownika
kamilpl82
Posty: 520
Rejestracja: 01 mar 2018, 15:22
Lokalizacja: Wielkopolska
Kontakt:

Re: Czas na absynt.

Post autor: kamilpl82 » 20 maja 2020, 23:20

Jestem ciekaw czy zielonego duszka idzie po tym zobaczyć :icon_abaras:
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.

https://www.alkoholeforum.pl

Awatar użytkownika
Twaróg
Klub Chlora
Posty: 88
Rejestracja: 01 mar 2018, 17:04

Re: Czas na absynt.

Post autor: Twaróg » 20 maja 2020, 23:29

Jaki to ma smak docelowo? Czy górą jest anyż w tym trunku? Czy może inne smaki wjeżdżają na język? Pytam bo nigdy nie piłem.

gary1966
Posty: 14
Rejestracja: 21 sie 2018, 9:36

Re: Czas na absynt.

Post autor: gary1966 » 21 maja 2020, 18:09

Twaróg pisze:
20 maja 2020, 23:29
Jaki to ma smak docelowo? Czy górą jest anyż w tym trunku? Czy może inne smaki wjeżdżają na język? Pytam bo nigdy nie piłem.
Musi trochę czasu upłynąć na prawdziwą degustację, bo zarobiny jestem.
Na teraz, anyż nie dominuje a bałem się tego, gdyż był dardzo ekstraktywny. Piołun zebrany przez kolegę Windows 13 broni się doskonale. Absynt musi mieć trochę czasu, może jesienią zdam relacje jak się układa. Rokuje bardzo dobrze :Odance3

Awatar użytkownika
Twaróg
Klub Chlora
Posty: 88
Rejestracja: 01 mar 2018, 17:04

Re: Czas na absynt.

Post autor: Twaróg » 21 maja 2020, 21:39

Mam nadzieję że spróbuję choć 100 ml bo jestem ciekaw tego smaku :palacz:

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie