Zacieranie na lenia krok po kroku

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Góral Bagienny » 05 lut 2020, 20:28

Za tydzień lub dwa :icon_abaras: Będę miał zbiornik z płaszczem :hura:
Proszę o konkretne wskazówki, ilość enzymów itp potrzebne do zacierania.
Przeszukałem forum i takiej instrukcji nie ma :icon_abaras:
Jeżeli jest to post w kosz i lanie na :niegrzeczny.
Pozdrawiam Góral

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Spawacz » 05 lut 2020, 20:30

https://alkoholeforum.pl/viewtopic.php?f=9&t=81 krok po kroku. Step by step. opisy na etykietach dawek i temp. stosowania. A tak poza tym :niegrzeczny :niegrzeczny :niegrzeczny mieszadło bedziesz miał?

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Góral Bagienny » 05 lut 2020, 20:31

Dobra nie bij bo boli :2smiech
Ale będę tu opisywał swoje dokonania jak świerzego w zacieraniu.
Wydaje mi się że brakuje tu tego tematu :icon_abaras:

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: zalobik » 05 lut 2020, 20:32

Będziesz zacierał w kotle destylacyjnym, czy w garnku?
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Góral Bagienny » 05 lut 2020, 20:33

Będe miał 2 kegi do dyspozycji jeden z grzałkami drugi w płaszczu

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: zalobik » 05 lut 2020, 20:36

Zacieranie żyta w płaszczu wodnym 50l może wygladać tak:
1. Grzejesz 37l wody do ok 75-77 st. wyłączasz grzanie i lejesz 4 ml upłynniającego tj. 2 razy tle co na instrukcji (możesz podzielić na dwie porcje przed zasypem i po).
2. Sypiesz śrutę 10-12 kg, małymi porcjami i intensywnie mieszasz. Temp. nie powinna spaść poniżej 70 st.
3.Czekasz aż temp. spadnie do 65 st. i lejesz 8 -10 ml redukujacego lepkość,
4. Zaraz potem lejesz 8-10 ml scukrzającego i mieszasz co kilkanaście min. Po ok 2 h powinno być zatarte, a temp. spadnie poniżej 55 st. Jak masz ochotę, to rób próby jodowe płynem lugola.
5. Bardzo ważne! Po zatarciu trzeba szybko schłodzić zacier do 35 st. i dodać drożdze, bo inaczej bakterie mogą przejąć inicjatywę. Do chłodzenia możesz użyć płaszcza lub chłodnicy zanużeniowej.
Zadajesz drożdze, antypianę i finito. Oczywiście z grubsza. Powodzenia
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Spawacz » 05 lut 2020, 20:37

Jeszcze antypiane z drożdżami a poza tym nic dodac nic ująć 3 dni i rura :okok:

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Góral Bagienny » 05 lut 2020, 20:38

Po 3 dniach n rurki? :zdziwko

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Spawacz » 05 lut 2020, 20:39

no zależy jakie drożdże użyjesz. Ja fermentuję w kotle ocieplonym zadaje grzyby BL przy 35 -36 sC i w 3 dni się uwijają, maja ciepło cicho a blg nigdy nie mierzyłem, w 2 lata temu wyszło mi 317ml/kg w zeszłym roku 340ml/kg z żyta

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Góral Bagienny » 05 lut 2020, 20:42

No to moze by napisali jakie drozdze dają :hammer
Ma być opisane krok po kroku :icon_abaras:
To co niektórym wydaje się być naturalnym dla początkujących stanowi problem :icon_abaras:
A z doświadczenia wiem że początki są najtrudniejsze :0wacko2

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: zalobik » 05 lut 2020, 20:43

Do niesłodowych zbóż mogą być fermiole, byle nie te z biowinu, bo na biowinoskich była wtopa. Pewnie źle przechowywane. Najlepiej kupić 0,5 kg za 35 zł i z głowy. Do słodów niektórzy polecają Safspiryty.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
mlody
Posty: 23
Rejestracja: 28 sie 2018, 21:17

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: mlody » 05 lut 2020, 20:45

Góral Bagienny pisze:
19 sty 2020, 0:08
No to moze by napisali jakie drozdze dają :hammer
Nie można.
Z mojego skromnego doświadczenie powiem Ci że do zacierów używałem jak nie było pod ręką ferminoli dowolnych drożdży, a właściwie tych które były w domu. W najbardziej ekstremalnej sytuacji dolewałem ok 5 litrów pracującego nastawu na jakichś turbo na 150l zacieru.

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Góral Bagienny » 28 mar 2020, 17:57

Zacierałem 2 razy wdg. podpowiedzi doświadczonej w boju kolegów.
Na pierwszy ogień poszła mąka kukurydziana i drożdże https://www.deptana.pl/pl/p/Gozdawa-OLD ... -10g-/4129 i był niewypał :icon_abaras: z 10kg mąki otrzymałem 3l 50% trunku na gotowo.
Ale tutaj miałem problemy z drożdżami bo to jakaś nowość jest :icon_abaras: nie chciały się namnożyć i długo pracowały.
Drugi zacier to 10kg słodu jęczmiennego i tu już wyrazna poprawa bo otrzymałem 5.5l 50% trunku :Odance3
Nauczony przykrym doświadczeniem drożdże po uwodnieniu postawiłem w ciepełku koło kominka i chciały uciekać ze szklanki :zdziwko. Dzisiaj zatarłem 10kg maki pszennej na razie za gorące żeby dodać drożdże a chłodnicy brak :hammer Co wyszło to w następnym poście opiszę. Pozdrawiam Góral :bierle

Awatar użytkownika
radius
Posty: 50
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:33

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: radius » 31 mar 2020, 18:08

Góral Bagienny pisze:
28 mar 2020, 17:57
Na pierwszy ogień poszła mąka kukurydziana i drożdże https://www.deptana.pl/pl/p/Gozdawa-OLD ... -10g-/4129 i był niewypał z 10kg mąki otrzymałem 3l 50% trunku na gotowo.
A jakich użyłeś enzymów, w jakiej ilości i temperaturze?

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: zalobik » 31 mar 2020, 19:51

Trudne zborze wziąłeś na początek, qq wymaga kleikowania we wrzątku. Oczywiście w ksiegach jest to chyba 80C, ale qq pewnie ich nie czytała. Jednak jak ją dobrze obrobić, to wydajność mordkę cieszy.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
Góral Bagienny
Posty: 90
Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
Lokalizacja: Małopolska

Re: Zacieranie na lenia krok po kroku

Post autor: Góral Bagienny » 31 mar 2020, 20:18

@radius Enzymy to 4mll upłynniający dodałem do wrzątku i pózniej mąką poszła
Temp. spadła do 68st to poszedł scukrzający i redukujący lepkość po 8mll.
Przy mace kukurydzianej miałem problem z drożdżami nie chciały ruszyć po uwodnieniu.
Za to przy mące pszennej zacier uciekał z beczki :zły:

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie