Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 490
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 14 paź 2019, 14:30

I tak z 10kg śruty z pszenicy +2kg słodu nastaw ok 45l po gotowaniu wyszło trochę ponad 7 L surówki o mocy 50% . Nie mogłem się oprzeć i na język troszkę :mniam: liznołem i nie czuć różnicy pomiędzy zacieranym a nastawem na koji!
Tak więc do roboty Panie i Panowie :okok:

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: zalobik » 28 paź 2019, 12:58

Spawacz pisze:
25 wrz 2019, 11:16
Gdyby jakąś akcja się zawiązała na import to chętnie się na paczkę dopisze
Ja także kilca bym przytulił :cwaniak:
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 569
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: wawaldek11 » 28 paź 2019, 13:27

Mam 400g próżniowo popakowane. Do lata raczej nie będę zacierał. Tylko pożyczka :cwaniak: :2smiech

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: doctore » 28 paź 2019, 13:53

Jak są chętni na KOJI to dawać, zajmę się sprowadzeniem.
1.

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: zalobik » 28 paź 2019, 17:21

Jak są chętni na KOJI to dawać, zajmę się sprowadzeniem.
1. 1kg - zalobik
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
manowar
Posty: 122
Rejestracja: 10 mar 2018, 22:58

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: manowar » 28 paź 2019, 19:33

A jest sens sprowadzać jak na Aliexpress z darmową przesyłką są za 14$ za 500g... żeby nie było offftopa

1. 1kg - zalobik
2. 0,5kg - manowar - a jak się nie da to 1kg

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: doctore » 30 paź 2019, 17:25

Panowie, doszedłem do wniosku, że nie opłaca się sprowadzanie tych drożdży a później rozsyłanie ich za dodatkową opłatą.
Najlepiej jak każdy chętny zamówi sobie na aliexpress, np tu: https://pl.aliexpress.com/item/32951309 ... b201603_52 z darmową dostawą do Polski.

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: zalobik » 30 paź 2019, 21:15

@doctore - okidoki :okok:
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
radom1987
Posty: 108
Rejestracja: 13 gru 2018, 20:12
Lokalizacja: Tomaszów Mazowiecki

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: radom1987 » 02 lis 2019, 18:49

Dziś Panowie przegotowałem swoje Koji :cwaniak: . Z 6 kg śruty (niestety grubo zmielonej, taką dostałem :bezradny: ) pszenżyta wygotowałem 3,5L surówki, ale % nie zmierzyłem :hammer. Moje pytanko brzmi czy to dobry wynik?? Dodam, że też dziś nastawiłem drugi taki sam nastaw 6kg śruty( tym razem sam zmieliłem maszynką na mąke) i 21 litrów wody. Zobaczymy czy grubość śruty ma znaczenie w prędkości fermentacji i ewentualnej wydajności :icon_abaras:

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 490
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 02 lis 2019, 19:45

Dobrze jest :okok:

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: doctore » 12 lis 2019, 11:49

Gdyby ktoś był zainteresowany to uważam, że to dobra oferta. Kupując 2 kg wychodzi nam $10,535 za paczkę 500 gram łącznie z przesyłką.
https://pl.aliexpress.com/item/32956274 ... b201603_55
Maksymalna ilość do kupienia to 3 kg.

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Spawacz » 06 gru 2019, 18:12

A ja zadam pytanie o fermentowanie :palacz: z racji temperatury powietrza oscylującej w granicach do 5 stopni zamierzam zabrac koji do domu. Przytargam fermentor zaleje wodą dodam pszenice w proszku i zadam koji w pomieszczeniu o watpliwej wentylacji. Słyszałem o wyjatkowym smrodzie fermentacji, czy to mit czy fakt? Temperatura pomieszczenia stała 20 sC.

Awatar użytkownika
Siara76
Moderator
Posty: 490
Rejestracja: 27 lut 2018, 19:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Siara76 » 07 gru 2019, 13:13

Ja nie zauważyłem strasznego smrodu ale fermentacja była w garażu

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 569
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: wawaldek11 » 07 gru 2019, 14:26

Podobno nastaw bardzo się pieni - trzeba to uwzględnić przy doborze pojemnika i ilości.

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Spawacz » 10 gru 2019, 7:38

na piankę mamy anty piankę, więc da rade. testa zrobię na 1kg i będe niuchał. :palacz: mi to generalnie nie przeszkadza ale sami wiecie ..... babowie.... ci sa najgorsi......pani spawaczowej dokucza :wyśmiewacz: jeśli na kilogramie pani zwącha że coś nie teges, pewnie nagoni mnie bezpodstawnie :paluszkiem: do kąpieli :2smiech

Awatar użytkownika
Spawacz
Posty: 439
Rejestracja: 27 lut 2018, 13:27
Lokalizacja: zach-pom

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: Spawacz » 10 gru 2019, 7:45

radom1987 pisze:
02 lis 2019, 18:49
Zobaczymy czy grubość śruty ma znaczenie w prędkości fermentacji i ewentualnej wydajności :icon_abaras:
na pewno ma :okok: kiedyś dostałem chyba jeczmień w frakcji kaszy, i się mniej zatarło,
tu masz temat
http://www.domowe-alkohole-forum.pl/vie ... ?f=9&t=192

Awatar użytkownika
manowar
Posty: 122
Rejestracja: 10 mar 2018, 22:58

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: manowar » 10 gru 2019, 11:46

Powiedz, że częste mycie skraca życie a przecież zależy wam na długim i szczęśliwym pożyciu... :2smiech

Nie jestem pewny, czy w wypadku koji grubość śruty będzie miała istotne znaczenie - tam enzymy, pleśnie i drożdże działają cały czas - a nie jak w przypadku normalnej procedury wyłącznie przez czas zacierania.

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: doctore » 15 gru 2019, 18:16


Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: zalobik » 24 gru 2019, 11:37

Nastaw 11kg drobnej śruty żytniej, właściwie mąka. Woda 50C w proporcji 1:3. Koji 100 gr zadane w 35C. Następnie antypiana. Start po ok 2h. Pierwsze 48 ferment dynamiczny, mocna piana (należy zostawić miejsce w fermentatorze). Zapach typowy dla zacieru zbożowego, nawet nieco delikatniejszy. Temperatura w pomieszczeniu 25C. Po 14 dniach płyn zaczyna sie klarować, to sygnał do ataku. Po dwóch kolejnych dniach na powierzchni pojawił się delikatny biofilm (pewnie tlenowce, bo ferment w beczce z pokrywą). Zapach nastawu inny niż zacieru. Bardziej podobny do cukrówki tj. szampański, ciekawy przyjemny i objecujący. Odpęd surówki na alembiku. Sporo intensywnego przedgonu (więcej niż w przypadku zacieru). Koniec odpędu na 99,5 C w kotle. Płyn mętny na końcówce. Z 11kg 9l o mocy 40% Próby organoleptyczne w trakcie odpędu w różnych jego stadiach. Początkowo (94C na koltle) alkohol dość czysty, ubogi w aromaty surowca, ale z obcymi trudno identyfikowalnymi zapachami. Koło 95C ilość aromatów swoistych dla żyta rośnie, ale i tak jest ich mniej niż w odpędzie zacieru. Wniosek na szybko, jedynie w oparciu o surówkę z jednego nastawu. Koji dało mniej aromatów i smaków oczekiwanych przeze mniej niż zacier na enzymach. Jakość surówki nie zachęca żeby robić z niego wódkę smakową, ale do rektyfikacji będzie się z pewnością nadawała. Jaki wyjdzie z tego spirytus, a finalnie czysta wódka zobaczymy. Kolegów, co już robili na Koji proszę o opinie i spostrzeżenia. Pzdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

Awatar użytkownika
zalobik
Klub Chlora
Posty: 242
Rejestracja: 20 mar 2018, 6:12

Re: Zacieranie zbóż i mąki na zimno drożdżami KOJI

Post autor: zalobik » 05 lut 2020, 16:38

Ale się rypłem :angry7 nie 9l 40%, a 7l 40%.
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie