Moje piwerko
Re: Moje piwerko
@kamilpl82 a mierzy blg albo brixy? Bo ciekawi mnie jaki efekt daje u ciebie zacieranie:)
Re: Moje piwerko
Mierzę, fakt nie pisałem ale przy następnych dopisze ile brixów na koniec i ile litrów.
Warka nr7
8kg pilzneńskiego
4kg monachijskiego
chmielenie 40na godzinkę
120 na 15 minut
40 na 5 minut
Zacieranie
Całość zasypu wsypana do 40 l wody o temp. 40C
- podgrzewanie do 61C
- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C
- 45 minut w temp. 70-72C
- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy
Warka nr7
8kg pilzneńskiego
4kg monachijskiego
chmielenie 40na godzinkę
120 na 15 minut
40 na 5 minut
Zacieranie
Całość zasypu wsypana do 40 l wody o temp. 40C
- podgrzewanie do 61C
- 10 minut - max.15 w temp. 60-62C
- 45 minut w temp. 70-72C
- podgrzanie do 75-76C ... 10 min przerwy
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Moje piwerko
Cześć, dla lubiących piwa ciemne, mocne i esencjonalne np. typu porter i jedocześnie posiadajacych melasę trzcinową
https://www.piwo.org/forums/topic/3234-melasa/
https://www.piwo.org/forums/topic/3234-melasa/
"Teoretycznie, nie ma różnicy między teorią a praktyką, ale w praktyce jest" Y.B
Re: Moje piwerko
No i to jest myśl jeszcze cuśik melasy mam.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Moje piwerko
Qwa dawno nie pisałem w temacie od ostatniego wpisu zrobiłem kilka warek mniędzy innymi 2x APA, American Wheat, American Amber Ale, Americam Barley Wine, i ciękusza po ABW, a jutro lecimy z tematem Desitki i za tydzień Porter ciasteczkowy i jakiś cienkusz na wysłodzinach po CP
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
kuchnie warszawa opinie