Wigilijny pasztet z suszonych grzybów

Awatar użytkownika
doctore
Posty: 517
Rejestracja: 05 mar 2018, 12:20
Lokalizacja: 3 city

Wigilijny pasztet z suszonych grzybów

Post autor: doctore » 26 gru 2018, 19:25

Idealny pasztet na wigilijny stół i nie tylko.

Składniki:
- 15 dkg suszone grzyby (najlepsze oczywiście borowiki)
- 2 cebule
- 2 czerstwe bułki
- 2-3 łyżki oleju
- 4 jajka
- 250 l słodka śmietana 18 %
- garść posiekanych włoskich orzechów
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Grzyby namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie po czym gotować je w tej wodzie (osolonej) przez 30 min. Po ostudzeniu odcisnąć (wody nie wylewać :paluszkiem: ). Bułki namoczyć w wodzie lub ewentualnie w mleku, odcisnąć. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Grzyby, bułkę i cebulę zemleć w maszynce do mięsa, dodać śmietanę, żółtka i orzechy, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodać odpowiednią ilość wywaru z grzybów. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wyrobioną masą grzybową.
Do posmarowanej tłuszczem foremki przełożyć masę i zapiekać w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 40 minut.

Do smaku można dodać też tymianek, majeranek, bazylię wedle uznania.

Smacznego :mniam:

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie