Pizza po włosku ale domowo

Awatar użytkownika
rxtx
Posty: 52
Rejestracja: 29 mar 2018, 15:55

Pizza po włosku ale domowo

Post autor: rxtx » 18 mar 2021, 21:06

Przepis na dobry początek. Jest to bardziej styl klasyczny niż napoletański - łatwiejszy do ogarnięcia w domowych warunkach.
Przepis na 4 porcje/kulki po około 260g
MĄKA: 633 g (Basia na pizze 00, Szymanowska 480, Mąka typu 650 z Biedronki) - na Włoskie mąki przyjdzie czas.
WODA: 373 g, używać wody z lodówki o temperaturze 4-5 st C
SÓL: 17 g
DROŻDŻE ŚWIEŻE: 1,55 g (TAK, nie więcej, no max 2g)
OLIWA: 17 g

------------------

1. Rozpuść drożdże w zimnej wodzie i dodaj mąkę, Wymieszaj składniki.
2. Wyrób ciasto. Możesz to zrobić ręcznie lub mikserem.
3. Po chwili wyrabiania dodaj sól.
4. Po okolo 8 minutach wyrabiania recznego, lub 4 minutach w mikserze dodaj oliwy i wyrabiaj dalej.
5. Wyrabiaj ciasto aż będzie można uformować z niego jedną dużą kulę, która nie będzie się lepić.
6. Temperatura ciasta nie powinna przekroczyć 25 stopni.
7. Ciasto zamknij w szczelnym pudełku. Pozostaw ciasto (uformowaną kulę) na 2 godziny w temperaturze pokojowej.
8. Po 2 godzinach wstaw ciasto do lodówki na 10-18 godzin. Ciasto ma być w szczelnym pudełku
9. Wyjmij ciasto z lodówki i odstaw na 1,5-2 godziny (temperatura do 22 stopni).
Po tym czasie, podziel na porcje i uformuj kulki.
10.Otrzymasz 4 kulKI. Waga kulki około 260 gramów
11.Pozostaw kulki na 2-4 godziny w temperaturze pokojowej. Ciasto MA BYĆ ZAMKNIĘTE w szczelnym pudełku.
12.Uformuj ciasto na pizzę. Użyj semoliny(na początek kasza manna nawet zda egzamin)lub mąki do formowania pizzy.
Pamiętaj, żeby wypychać powietrze z ciasta ze środka na zewnątrz.13.Dodaj pomidory z bazylią i szczyptą soli.
14.Dodaj świeżą mozzarellę oraz parmezan.
15.Polej delikatnie oliwą i wykończ bazylią.

https://www.youtube.com/watch?v=gi6MG9DVP-E&t=270s - mozna sie wspomagac tym co ten pan pokazuje, jak formowac placek, jak wyrabiac itp

Pozdro,

kiedys wrzuce jeszcze inny ;)

kula
Posty: 44
Rejestracja: 16 lip 2019, 11:47

Re: Pizza po włosku ale domowo

Post autor: kula » 19 mar 2021, 18:29

Smaka mi narobiłeś :)
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

Awatar użytkownika
rxtx
Posty: 52
Rejestracja: 29 mar 2018, 15:55

Re: Pizza po włosku ale domowo

Post autor: rxtx » 01 kwie 2021, 13:57

No to co ... kupuj mąkę ;)

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie