Przepis na 12 rogali
1100gramów mąki pszennej 500 lub 550
4 jajka
3 łyżki cukru
Łyżeczka soli
500ml ciepłego mleka
150 gramów roztopionego masła
40 gramów świeżych drożdży
Na początku robimy rozczyn z pół szklanki mleka, cukru i drożdży, mieszamy i dodajemy trzy łyżki mąki
Do miski dajemy mąkę, sól, resztę mleka i dodajemy rozczyn jak urośnie i mieszamy dokładnie i pod koniec dajemy roztopione masło i dalej mieszamy aż ciasto będzie plastyczne. Odkładamy do nowej miski oprószonej mąką i przykrywamy ręcznikiem kuchennym aż podwoi swoją objętość.
Później dzielimy ciasto na dwanaście kawałków. Wiadomo że nie każdy umie formować rogali dlatego może proponuję zrobić trójkąt i zwijać w rulon.
Układać na blachę po 6 sztuk i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia.
Przed włożeniem do piekarnika pędzelkiem malować rogale mlekiem i posypać makiem i do piekarnika.
Pieczemy w 200stopniach około 15-18minut
Rogale maślane z makiem
Re: Rogale maślane z makiem
Rogale palce lizać, na ciepło z masełkiem bajka.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
kuchnie warszawa opinie