Ogólnie za ciastem drożdżowym nie przepadam ale te które wykonuje moja żona, zniewala mnie.
5 całych jajek
1 szklanka cukru
50 g drożdży babuni
1 szklanka zimnego mleka
1 szklanka oleju
5 szklanek przesianej mąki
owoce ilość i gatunek wg uznania
Kruszonka:
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
0,5 kostki masła
Wykonanie:
Do miski po kolei dodajemy składniki nie mieszamy i odstawiamy na 3 godziny w cieple miejsce pod przykryciem. Równo po 3 godzinach ( jest to bardzo istotne) mikserem mieszamy do jednolitej konsystencji, dajemy owoce a na górę nakładamy kruszonkę. Ciasto po mikserze jest konsystencji klejącej i takk ma być. Pieczemy 55 minut w temperaturze 180 s C.
Składniki: Ciasto drozdżowe mojej żony.
Re: Ciasto drozdżowe mojej żony.
Mam pytanie czy zamiast oleju można użyć masła? A jeżeli tak to ile?
Re: Ciasto drozdżowe mojej żony.
Nie wiem, ale tłuszcz to tłuszcz. W każdym razie szklanka ma 250 to i masła też 250 bym dał. Jeśli będziesz próbował koniecznie daj znać jak wyszło
Re: Ciasto drozdżowe mojej żony.
W tym tygodniu może nie ale po świętach spróbuję. Lubię ciasta drożdżowe. Smaruję je grubo masłem kładę plasterek szynki i bajeczka. Zamiast chałki, ale ciasto takie bez owoców
kuchnie warszawa opinie