Polędwiczki wędzone:
Polędwiczki wieprzowe 2,5 kg
kilka ziarenek pieprzu czarnego.
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek jałowca
2-3 liście laurowe
85 – 90 g peklosoli
2-3 ząbki czosnku
Zalewa peklująca:
Do litra wody wrzucamy przyprawy oprócz czosnku i gotujemy na malutkim ogniu przez kilka minut.
Studzimy dodajemy peklosól i posiekany czosnek, dopełniamy do objętości 1 litr.
Zalewamy zalewą polędwiczki, tak żeby były całkowicie zanurzone. Przyciskamy talerzykiem lub innym denkiem i peklujemy 3 -4 dni w temperaturze ok. 4-8 stopni. Na dolnej półce lodówki przewracając codziennie.
Po tym czasie wyjąć opłukać sprawdzić słoność i powiesić w chłodnym przewiewnym miejscu do wyschnięcia.
Wędzić dymem o temperaturze ok 40 – 50 st. C ok. 2 godz.
Pod koniec wędzenia dokładamy do ognia świeże gałązki jałowca.
Po uwędzeniu studzimy w chłodnym przewiewnym miejscu
Zostawiamy na ok. 24 -48 godzin w lodówce do stężenia.
Po tym czasie gotowe do konsumpcji.
Ja osobiście lubię takie wyjęte prosto z wędzarni, jeszcze ciepłe pyszności
Smacznego
Polędwiczki wędzone
kuchnie warszawa opinie