DERENIÓWKA

Awatar użytkownika
waldi48
Posty: 37
Rejestracja: 04 mar 2018, 11:23

DERENIÓWKA

Post autor: waldi48 » 14 mar 2018, 18:42

Zapodam mój przepis na dereniówkę, podam proporcje na 250g derenia:
250g derenia zalewamy 250ml. alkoholu 70%, i odkładam w ciemne miejce na 4-6 tygodni, zlewamy esencję, dodajemy do pozostałych owoców 250g cukru i od czasu do czasu wstrząsamy pojemnikiem w celu rozpuszczenia cukru,i tak 4-6 tygodni. po okresie maceracji derenia w syropie zlewamy syrop dereniowy, łączymy z uprzednio zlaną esencją dereniową, po wymieszaniu odkładamy całą zawartość na co najmniej 6 miesięcy, po tym okresie przefiltrować nalewkę. Życzę smacznego.
ps.
z podanych ilości otrzymamy 0,5l. nalewki, podaję termin 4-6 tygodni, dlatego iż 4 tygodnie to minimum a powyżej 6 tygodni moim zdaniem nie ma sensu, ponieważ więcej smaków nie wyciągniemy.

Awatar użytkownika
wawaldek11
Posty: 571
Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: DERENIÓWKA

Post autor: wawaldek11 » 03 kwie 2018, 16:31

Ja z chytrości :lach zalewam co najmniej jeszcze raz - dereń jest bardzo esencjonalny - na kilka miesięcy. Nalew dodaję do głównego lub dobieram na lekką, wytrawną wódeczkę. Z tym, że alko daję tylko tyle, żeby przykryć ciasno ułożone owoce.

ODPOWIEDZ
kuchnie warszawa opinie