Ajerkoniak
7 żółtek
400 ml cukru pudru
Aromat waniliowy 4 ml
Śmietanka 12 % - 1 kartonik 200 ml
Śmietanka 18 % - 1 kartonik 200 ml
Spirytus 95 % ok. 350 ml
Do robota założyłem końcówki do trzepania białek. Wrzuciłem żółtka i 3 łyżki cukru pudru i zacząłem ubijanie w trakcie ubijania dodawałem stopniowo cukier puder. Po wyczerpaniu cukru dodałem powoli aromat waniliowy.
Ubijałem ok. 10 min do uzyskania puszystej masy.
Zmieniłem końcówkę na taką do uniwersalnego ugniatania i mieszania i zacząłem dalsze mieszanie dodając powoli śmietankę 12%, a po jej wykończeniu śmietankę 18%. Chwilę jeszcze wszystko mieszałem. Gdy wszystko stanowiło jednolitą emulsję zacząłem powoli tak jak do majonezu dodawać spirytus. Po kolejnych 10 min mieszania powstał gęsty trunek
Przelałem do butelek i wstawiłem do lodówki,
pozdrawiam
Ajerkoniak
Re: Ajerkoniak
Ile czasu taki ajerkoniak może stać, i czy po jakiś czasie nie zaczyna się rozwarstwiać.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
Re: Ajerkoniak
@Taj_Pan,
Kilka pytań mam:
1. Na jakich obrotach używałeś jednych i drugich trzepaczek?
2. Dlaczego musi stać w lodówce?
3. Co z rozwarstwianiem jak pytał Kamil?
Kilka pytań mam:
1. Na jakich obrotach używałeś jednych i drugich trzepaczek?
2. Dlaczego musi stać w lodówce?
3. Co z rozwarstwianiem jak pytał Kamil?
Re: Ajerkoniak
1. Na początku na 3 trzepaczki do białek, a później tą łopatką do rzadkiego ciasta na 2. Wszytko zależy od tego jak się łączą składniki, podobnie jak w przypadku majonezu.
2. W lodówce nie musi stać, wszystko zależy od %. Ja trzymałem w lodówce, żeby był gęsty.
3. Tak jak pisałem wcześniej nic się nie rozwarstwia, chyba zależy od stopnia wymieszania i zawartości %
kuchnie warszawa opinie