1 kg owoców dzikiej róży
3/4 l spirytusu
1/2 l wódki
400 ml miodu
6 goździków
1 łyżeczka suszonego kwiatu rumianku
1 łyżeczka mięty
Owoce zamrażamy na 72 godziny, po czym rozmrażamy, myjemy, obcinamy ogonki i wąsy i osuszamy. Następnie wkładamy do słoja wraz z miętą, rumiankiem i goździkami i zalewamy spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na pięć tygodni.
Po pięciu tygodniach nalew zlewamy, a owoce wyciskamy. Uzyskany z owoców sok przecedzamy i łączymy z nalewem.
Płynny miód mieszamy z dwoma szklankami przegotowanej wody, studzimy, dodajemy wódkę i też łączymy z nalewem.
Tak skomponowaną nalewkę zostawiamy do sklarowania.
Ja osobiście robię bez przypraw, tylko na samym miodzie.
Rzenicha
kuchnie warszawa opinie