Kilka razy dostałem od znajomej poniższy trunek, posmakował mojej Żonce i w końcu poprosiłem o przepis.
Przepis na ajerkoniak z białą czekoladą,
składniki:
6 żółtek,
1 szklanka cukru,
1 biała czekolada,
500 g (opakowanie) niesłodzonego mleka skondensowanego,
150 ml spirytusu.
Żółtka miksuję z cukrem na białą masę (trzeba długo miksować), w międzyczasie białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Pod koniec ucierania żółtek dolewam czekoladę i miksuję do połączenia składników. Dolewam mleko w 2-3 partiach, miksuję do połączenia. Na koniec dolewam pomalutku spirytus, miksuję do połączenia składników. Koniec.
Oryginalny przepis zakładał dodanie 250 ml spirytusu, zmniejszyłam tę ilość, bo wydawał mi się za mocny.
Jak trunek po kilku dniach bardzo zgęstnieje, zawsze można ogrzać butelkę w kąpieli wodnej, przelać ajerkoniak do miski i dodać np. pół szklanki zwykłego mleka 3,2%. Jeżeli ajerkoniak wg powyższego przepisu zawsze gęstnieje to mleko można dodać już na pierwszym etapie.
Do tego Ajerkoniaku można dodać ziarenka wanilii lub pastę waniliową a nawet kawę lub kakao.
Biała czekolada tabliczka 100 g, pastę kupuję w małych tubkach w Intermarche, czasami w Lidlu (to są ziarenka wanilii zanurzone w syropie)
Chyba trochę zmodyfikuję przepis w części z czekoladą: do ogrzewanej czekolady dodam od razu część mleka, bo jak wystygnie, to znowu zrobi się twarda. I z % poeksperymentuję
Ajerkoniak z białą czekoladą
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Ajerkoniak z białą czekoladą
Ooo proszę coś nowego trzeba spróbować zawsze można wódki zamiast spirtu dać będzie rzadsze
Re: Ajerkoniak z białą czekoladą
No i zrobiłem ale z uwagi na fakt że nie lubię białej czekolady zastąpiłem ją mlekiem zagęszczonym słodzonym no i proporcje na oko jedynie 6 żółtek użyłem.
Re: Ajerkoniak z białą czekoladą
Ja chętnie kielona też wypije, ale strasznie dużo w tym cukru.
Po drogach jeździ masa świrów i psychopatów. Pędzą na złamanie karku, nie zważając na nic... Aż czasami trudno mi ich wyprzedzić.
https://www.alkoholeforum.pl
https://www.alkoholeforum.pl
- wawaldek11
- Posty: 571
- Rejestracja: 09 mar 2018, 22:28
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Ajerkoniak z białą czekoladą
Masz rację - bardzo słodkie mi wyszło, ale cukier sypałem na oko szklanką po masełku orzechowym - może większa od zwykłej
Zrobiłem podwójną porcję, 0,5 spirytu, dolałem mleka 3,2% i wyszło dokładnie 2,5l. Moc na oko 18%, a może się mylę.
Zrobiłem podwójną porcję, 0,5 spirytu, dolałem mleka 3,2% i wyszło dokładnie 2,5l. Moc na oko 18%, a może się mylę.
kuchnie warszawa opinie