Czeski przysmak Becherovka, zrobiłem to dla Cioci bo od wielu lat uwielbia tą wódkę i przyznała że smakuje tak samo jak oryginał, Mi osobiście smakuje z samym lodem, jak koledze Ziutkowi
Podzielę się przepisem, może komuś z Was też zasmakuje
Przepis na 5L
4000ml alkoholu 50% (podwójnie rektyfikowana cukrówka)
Kardamon 6g
Goździki 45 szt
Ziele angielskie 30/36 szt (większe kulki)
Anyż 6g
Cynamon 15g (cejloński)
Skórka pomarańczy 15cm (4,8g) [świeża, bez albedo]
Piołun (z Nim było tak że dałem 1,8g i było mega za mocne, więc zrobiłem kolejne 5L bez piołunu i tak wymieszałem całość) Sami zdecydujcie czy też tak zrobicie czy dacie 0,9g na 5L (Ja będę robił tak jak za pierwszym razem)
Rozmaryn 1,5g
Całość macerujemu w temperaturze pokojowej 12 dni. Następnie filtrujemy i robimy syrop cukrowy 450g cukru rozpuszczamy w 500/600ml wody. Studzimy i dodajemy, dopełniamy do 5L i zostawiamy niech się przegryzie parę dni.
Et Voila
Życzę smacznego
BECHEROVKA
Re: BECHEROVKA
Potwierdzam, zajebiscie smakuje!
kuchnie warszawa opinie