Cukrówka z dodatkami
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Cukrówka z dodatkami
Robi ktoś na forum destylaty smakowe?
Interesuje mnie dodawanie do 2 gotowania owoców, soków itp.
Np. po dodaniu soku z jabłek antonówka wychodzi czysta o smaku i aromacie jabłka.
Interesuje mnie dodawanie do 2 gotowania owoców, soków itp.
Np. po dodaniu soku z jabłek antonówka wychodzi czysta o smaku i aromacie jabłka.
Re: Cukrówka z dodatkami
Robiłem coś takiego awaryjnie gdy kolega chciał na wesele za 2 tygodnie, nastaw z cukru pierwszy odpęd jak surówka 2gi z dodatkiem soku. wstyd mi jak cholera ale jak trzeba ratować sytuację dobre i takie kombinacje
później jakiś karmel zapraweczka i masz sytuacje opanowaną.
później jakiś karmel zapraweczka i masz sytuacje opanowaną.
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukrówka z dodatkami
Nie rozumie dlaczego wstyd
Zrobiony jak należy wychodzi pychotka, mnie takie trunki smakują i nie tylko mnie.
Warunek dodajemy owoce, soki nie chemię.
Żadnej zapraweczki ma wyjść trunek czysty z aromatem i smakiem naturalnym
Zrobiony jak należy wychodzi pychotka, mnie takie trunki smakują i nie tylko mnie.
Warunek dodajemy owoce, soki nie chemię.
Żadnej zapraweczki ma wyjść trunek czysty z aromatem i smakiem naturalnym
Re: Cukrówka z awił bym się
Generalnie lubię destylaty wszelakie z PSa sam robię bimbry ze zboża ale dla siebie nie bawił bym sie w takie coś, Rozumiem sezonowy brak owoców, brak możliwości gotowania w płaszczu itp. Fakt fajnie to smakuje nie powiem że nie, ale jeśli jest możliwość to wydaje mi się że lepiej zrobić to w tradycyjny sposób, np. piszesz by nie dawać chemii ok, ale grzejesz cukrówkę 1x za chwile chcesz 2x ale z dodatkiem soku, nie wiem ile tego robisz 10l-20l na gotowo ile trzeba dac soku wiśniowego naturalnego by 2 destylacja porwała ci aromat? może lepiej zrobić nastaw owocowy i podbić % cukrem? opisz przebieg procesu
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukrówka z dodatkami
Robiłem jak do tej pory 2 rodzaje takiego destylatu jabłkowy i pomarańczowy,mandarynkowy (podobne)
Destylat jabłkowy: do 10l surówki 20% dodawałem 3-4l soku antonówka z Tymbarku niestety Tymbark już nie robi soku 100% z antonówki. Jabłko antonówka ma bardzo dużo aromatu i wystarczało żeby destylat pachniał jabłkami.
Pomarańcza mandarynka: do 10l surówki 20% dodawałem startą skórkę i wyciśnięty sok z 1.5kg owoców.
Przy ścieraniu skórki uważać na białe przechodzi gorycz.
Wychodzi pyszny bimberek o smaku i aromacie owoców.
Robię nastawy z owoców i podbijam cukrem 1kg-10kg ale to nie to samo, mniej aromatu i smaku
Destylat jabłkowy: do 10l surówki 20% dodawałem 3-4l soku antonówka z Tymbarku niestety Tymbark już nie robi soku 100% z antonówki. Jabłko antonówka ma bardzo dużo aromatu i wystarczało żeby destylat pachniał jabłkami.
Pomarańcza mandarynka: do 10l surówki 20% dodawałem startą skórkę i wyciśnięty sok z 1.5kg owoców.
Przy ścieraniu skórki uważać na białe przechodzi gorycz.
Wychodzi pyszny bimberek o smaku i aromacie owoców.
Robię nastawy z owoców i podbijam cukrem 1kg-10kg ale to nie to samo, mniej aromatu i smaku
Re: Cukrówka z dodatkami
Koledzy używają też drożdźy które jak twierdzą daja bardzo dobre wyniki jesli chodzi o aromat - Estelle. Prosze poprawic jesli źle napisalem nazwę.
Re: Cukrówka z dodatkami
Opisz dokładnie jak to puszczałeś? Na jak długiej kolumnie, z jakim wypełnieniem, z jakim refluxem i jakiej mocy był "urobek"?Góral Bagienny pisze: ↑26 gru 2019, 16:52Robi ktoś na forum destylaty smakowe?
Interesuje mnie dodawanie do 2 gotowania owoców, soków itp.
Np. po dodaniu soku z jabłek antonówka wychodzi czysta o smaku i aromacie jabłka.
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukrówka z dodatkami
Nie mam kolumny ja pot-stilowiec z wyboru.
Rura 80cm 54mm wsadzone 3 zmywaki na dole, posrodku, i na górze
Wychodzi coś ala finlandia smakowa
Rura 80cm 54mm wsadzone 3 zmywaki na dole, posrodku, i na górze
Wychodzi coś ala finlandia smakowa
Re: Cukrówka z dodatkami
Finlandia to moze za dużo z lekka napisane. Ale wiem ze chłopaki puszczają w ten sposób na krótkich rurach owoce po nalewce ze spirolem i wychodzi "duch" np. malinowki czy tam innego owoca. Sam tez bawilem sie aromatyzerem z fajnymi efektami. Generalnie cukier z ps'a dla wiekszosci to lekka przesada i sie czepiają długorurowcy ale nic sie nie łam jestem po twojej stronie
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukrówka z dodatkami
Uwierz mi to nie jest "duch" owoców.
Po otwarciu butelki pachnie jabłkami lub mandarynkami.
To nie jest posmak owoców to wali owocami
A to że dla "długorurowców" cukier z pot-stilla jest bee to wiem.
A czepiają się bo nie potrafią zrobić dobrego bimberku na pot-still tylko muszą mieć kolumnę
Po otwarciu butelki pachnie jabłkami lub mandarynkami.
To nie jest posmak owoców to wali owocami
A to że dla "długorurowców" cukier z pot-stilla jest bee to wiem.
A czepiają się bo nie potrafią zrobić dobrego bimberku na pot-still tylko muszą mieć kolumnę
Re: Cukrówka z dodatkami
A miedzi używasz w ogóle czy nie?Góral Bagienny pisze: ↑27 gru 2019, 10:06Nie mam kolumny ja pot-stilowiec z wyboru.
Rura 80cm 54mm wsadzone 3 zmywaki na dole, posrodku, i na górze
Wychodzi coś ala finlandia smakowa
Re: Cukrówka z dodatkami
Robisz cukier na ps'ie w jakiś "specjalny sposób " ?
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukrówka z dodatkami
Rurę mam miedzianą więc nie potrzebuję miedzi.
Czy robię cukier na ps w specjalny sposób raczej nie poza jednym wolno odbieram.
Restrykcyjnie tnę przedgony i chyba tyle.
Czy robię cukier na ps w specjalny sposób raczej nie poza jednym wolno odbieram.
Restrykcyjnie tnę przedgony i chyba tyle.
Re: Cukrówka z dodatkami
Swego dawnego czasu spróbowałem zamacerować owoce odcedzić i przedestylować ale efekt był poprawny. Teraz wiem, że jakbym miał chociaż prasę efekt byłby dużo lepszy.
Chodzi mi po głowie taki mały aromatyzer do owoców.
np. pojemność zbiornika 10l wlewamy 9l dobrej jakości towaru o mocy 50-60%, aromatyzer napełniamy owocami, odpalamy sprzęt i czekamy na efekty.
Chodzi mi po głowie taki mały aromatyzer do owoców.
np. pojemność zbiornika 10l wlewamy 9l dobrej jakości towaru o mocy 50-60%, aromatyzer napełniamy owocami, odpalamy sprzęt i czekamy na efekty.
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukrówka z dodatkami
Nie wiem czy aromatyzer odda tyle aromatu na 9l destylatu
Chodzi mi o objętość owoców do destylatu czy nie za mało będzie.
Ale kombinuj i daj znać co wyszło
Chodzi mi o objętość owoców do destylatu czy nie za mało będzie.
Ale kombinuj i daj znać co wyszło
Re: Cukrówka z dodatkami
Te drożdze tak jakby "dodają aromaty od siebie" do takich które są pożądane w Brandy - czyli aromaty owocowe (banan, gruszka) i kwiatowe (lipa, róża, fiołek).
Jak się chce czysty owoc to sprawdzony sprzedawca zaleca używanie drożdzy BC S103
Pozdro.
rxtx
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukrówka z dodatkami
Jako że nie każdy lubi owoce przepis na bimberek z zboża
3kg zboża dokładnie wypłukać następnie zalać wodą(około 5l )o temperaturze około 70stopni przykrywam i szykuje dalsze składniki.
0.5kg rodzynek wsypuje do małej miski i myję w zimnej wodzie żeby pozbyć się konserwantów.
Po myciu w zimnej myję w ciepłej Mycia nigdy za wiele. Po wymyciu wrzucam do zboża.
Teraz szykujemy cukrówkę zgodnie z przepisem na drożdżach pomniejszoną o 5l wody.
Ładujemy wszystko w dymion, wiadro i czekamy .
Po przerobieniu przez drożdże klarujemy i nastaw na pot-still
Wychodzi okowita o aromacie zboża rodzynki czuć w smaku. Smacznego
3kg zboża dokładnie wypłukać następnie zalać wodą(około 5l )o temperaturze około 70stopni przykrywam i szykuje dalsze składniki.
0.5kg rodzynek wsypuje do małej miski i myję w zimnej wodzie żeby pozbyć się konserwantów.
Po myciu w zimnej myję w ciepłej Mycia nigdy za wiele. Po wymyciu wrzucam do zboża.
Teraz szykujemy cukrówkę zgodnie z przepisem na drożdżach pomniejszoną o 5l wody.
Ładujemy wszystko w dymion, wiadro i czekamy .
Po przerobieniu przez drożdże klarujemy i nastaw na pot-still
Wychodzi okowita o aromacie zboża rodzynki czuć w smaku. Smacznego
Re: Cukrówka z dodatkami
Czy mierzyłeś Blg takiej mieszaniny? W pewnym sensie gotujesz też pewną ilość cukru jaka zawarta jest w sokuGóral Bagienny pisze: ↑26 gru 2019, 18:15...Destylat jabłkowy: do 10l surówki 20% dodawałem 3-4l soku antonówka...
- Góral Bagienny
- Posty: 90
- Rejestracja: 24 gru 2019, 9:08
- Lokalizacja: Małopolska
Re: Cukrówka z dodatkami
Nie mierzyłem bo w tym przypadku chodzi o smak i aromat tylko.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobić nastaw na dundrze jeżeli chcemy wykorzystać cukier do max.
Ale nic nie stoi na przeszkodzie zrobić nastaw na dundrze jeżeli chcemy wykorzystać cukier do max.
- MarkoweDestylatory
- Posty: 3
- Rejestracja: 02 maja 2018, 0:42
- Lokalizacja: Rawa Mazowiecka
- Kontakt:
Re: Cukrówka z dodatkami
Czy ma ktoś może jakiś projekt, takiego aromatyzera ?
Jaram się pędzeniem jak piroman kiedy coś podpala
kuchnie warszawa opinie